Beren

1 de bouw van de beer
2 de voortplanting en opvoeding
3 voedsel vinden
4 de winterslaap
5 de bruine beer
6 de ijsbeer
7 de grizzlybeer
8 de reuzenpanda
9 de geschiedenis van beren

 


 

De bou van de beer

 

Alle beren hebben dezelfde basiskenmerken.
Hun lichaam is gespierd en zwaar gebouwd.
Elke voet telt 5 (scherpe) klauwen, waarmee ze graven,jagen,eten en klimmen.
Hun sterke kaken zijn voorzien van grote,scherpe tanden en
kiezen.
Om goed te kunnen kauwen.
Beren lopen sloom op de zool van hun voeten.
Maar als ze jagen zijn ze echt atleten. Ze kunnen ook op hun achterpoten staan.

 


 De voortplanting en opvoeding

 

Midden in de zomer is het paartijd.Dan gaan de volwassen mannetjes opzoek naar een vrouwtje.Dat gaat niet even gemakkelijk.De vrouwtjes doen of ze niets van de mannetjes willen weten.Een ontmoeting komt meestal uit op ruzie.Maar na een paar weken is dat veranderd.Dan sluiten ze vriendschap.Nadat ze gepaard hebben gaan ze weer uit elkaar. Dan zullen ze elkaar nooit meer zien.Het vrouwtje zorgt dus helemaal alleen voor haar jongen.

 

 

Die ongeveer na 2 jaar ook voor hun zelf gaan zorgen. Reuzenpandamannetjes klimmen vaak in een boom om de vrouwtjes te laten zien dat ze klaar zijn om te paren. Daarbij keffen en blaffen ze. Maar  hun geroep trekt ook andere mannetjes aan.Panda’s paren alleen in de lente. De meeste beren zoeken of gaven een hol, om te bevallen.Zwarte en bruine beren worden in de winter geboren. Pasgeboren zijn erg klein vergeleken met hun moeder. Dit komt doordat de draagtijd erg kort is. Een moederbeer kan haar jongen alleen voeden als ze voor de winterslaap genoeg heeft gegeten.(zie hoofdstuk 6) Meestal worden er 2 tot 3 jongen geboren,zonder vacht en ze kunnen niet zien en horen. De jongen blijven in het hol met hun moeder. Na 2 tot 3 weken later mogen ze naar buiten. 

 


 

 Voedsel vinden

 

De meeste beren eten wat er in er in de verschillende tijden van het jaar beschikbaar is. In tijden van overvloed eten ze zich rond en vormen ze een speklaag voor de winterslaap. Maar als er weinig te eten valt vasten ze. Bruine beren hebben zoals de meeste beren een verschillend menu:grassen, kruiden, bessen, andere vruchten en soms knaagdieren of zalm en heel af en toe jagen ze op grotere dieren zoals:kariboes, robben en vogels. Alleen ijsberen eten uitsluitend vlees. Maar in de zomer als het ijs gesmolten is eten ze ook gras, bessen en ander fruit. Alle beren zelfs de bamboe etende panda ’s eten ook andere dode dieren. Ze komen af op gemakkelijk bereikbaar voedsel en doorzoeken afval in vuilnisbakken en op kampeerplekken. IJsberen komen elk jaar naar Rusland om op walrussen te jagen die daar paren. De enorme volwassen walrussen weren aanvallen af, maar de kleine walrussen zijn vaak het slachtoffer.Bruine beren komen af op stranden bij rivieren.  Ze draaien stenen om en zo vangen ze krabben en kreeften die zich eronder verstoppen.

 


 

De winterslaap

 

Alleen zwarte en bruine beren, knaagberen en zwangere ijsberen houden een winterslaap. Dit doen ze omdat er weinig voedsel is en niet door de kou.Wetenschappers zijn het jaren oneens geweest of beren een winterslaap houden of gewoon wat dutten. Uit onderzoek blijkt nu dat hun winterslaap nog vollediger is dan die van zoogdieren. Tijdens de winterslaap bonkt het hart van een bruine beer maar 35 keer per minuut. Zo’n 4 maanden drinken en eten ze niet.Beren overleven dankzij dat ze in de zomer (heel) veel eten. Tegen het eind van de winterslaap is een beer ongeveer 50% van zijn gewicht kwijt.

 

In de herfst trekt het vrouwtje de hoge bergen in. Daar graaft ze een hol in de bergwand uit. Al gauw bedekt de sneeuw de bergen. De ingang van het hol kan je op een gaatje na niet meer zien. Beren in koudere streken brengen de winter door met een winterslaap. Om energie te besparen in deze periode van voedsel schaarste doen ze bijna niks. Tijdens de zomer en vroege herfst bereiden de beren zich voor op hun winterslaap. Dat doen ze door zoveel mogelijk te eten, zodat ze een vetreserve opbouwen. Daarna maken ze een hol op een beschutte plek. De jongen worden geboren Piepklein, kaal en blind komen ze ter wereld. Warm liggen ze tegen de moeder aan. Na 3 maanden komen de jongen voor het eerst naar buiten. Na 3 jaar verlaten ze de moeder. De jongen blijven dan nog een jaar bij elkaar en dan worden ook zij zelfstandig.

 

 

 

 

 

 

 


 

De bruine beer

 

De bruine beer en de ijsbeer zijn even groot. Bruine beren maken gebruik van de trek van de zalmen. Deze vissen zwemmen dan stroomopwaarts naar hun paargebieden. De beren verzamelen zich in groepen langs de rivieroevers wanneer de zalmentrek begint. De volwassen beren gaan in het ondiepe water staan om de grote vissen met hun klauwen of tanden te vangen. Terug op de oever villen ze hun vangst en eten hem op. In het wild komt deze alleseter in West – Europa bijna niet meer voor.Wel in Noord – en Oost – Europa, maar daar zijn de aantallen ook best wel klein. Drieduizend jaar geleden stond de bruine beer er in Europa veel beter voor. Er waren toen bruine beren in alle delen van Europa.Nu zijn er in West – Europa alleen nog enkele in de Pyreneeën, de Italiaanse Alpen, het Spaanse Cantabrie en de berggebieden rond het Italiaanse Trente.Wereldwijd is de bruine beer nog alleen in Noord – Scandinavië, Rusland en Turkije.Dat er in Europa nog maar weinig soorten beren over zijn, heeft vele oorzaken. Zo werden beren al eeuwen lang opgejaagd en afgeschoten voor de lol, sport of om het vee te beschermen. Ook nu worden nog beren afgeschoten omdat ze de oogst zouden kunnen vernielen.

 

  

 

 

 


 

 De ijsbeer

 

Een ijsbeer is meestal wit, ze kunnen ook gelig zijn. Hij leeft op de noordpool. Daar is het heel erg koud wel min 40 graden. Ze hebben kleine ronde oren om zo min mogelijk warmte te verliezen. Want als ze grote oren hebben waait de wind in hun oren en dan verliezen ze warmte. De ijsbeer heeft nagels van 5 cm lang. Die zijn zo lang, dat hij zich kan vastpakken en niet uitglijd.Onder zijn voeten heeft hij een antislip systeem zodat hij niet kan uitglijden. De haren van de ijsbeer zijn ongeveer 15 cm lang. Onder zijn huid zit ook nog 10 cm vet, dat is tegen de kou. De vrouwtjes ijsbeer is 2-2,5 m lang van de kop tot de romp en weegt 30 keer zo zwaar als een mens. Zij wegen 175-300 kilo.En het mannetje is ongeveer 2,5-3 m lang van de kop tot de romp en weegt 100 keer zo zwaar als een mens. Zij wegen 350-600 kilo. Ze kunnen 20 tot 25 jaar worden. IJsberen kunnen uitstekend zwemmen. Ze kunnen uren onder water blijven.

 

  

 

Eenweek nadat een ijsbeer geboren is, heeft hij al een vacht van 10 cm. Hij blijft dan 28 maanden bij zijn moeder. De eerste 6 weken drinkt hij nog bij zijn moeder. En na 12 weken leert de moeder de kleine eten zoeken/jagen. Ongeveer na 28 maanden gaat hij weg bij zijn moeder. En gaat de kleine opstap. Als er twee mannetjes een vrouwtje tegen komen gaan ze vechten, net als bij herten en wie gewonnen heeft, krijgt het vrouwtje. In November en December graven ze een hol. Ieder vrouwtje blijft maximaal tot Maart in haar hol.8 maanden later komen er jongen. De ijsbeer kan er maximaal 3 krijgen. De ijsberen leven alleen en niet alleen in groepen. Ze leven het meest op het land. Maar soms ook in water. Een ijsbeer eet zeedieren en vlees, bijvoorbeeld: zeehonden, kleine ijsberen, walrussen en aas op de vuilnisbelt. Hij eet het meest zeehonden.

 

 


 

  De grizzlybeer

 

Grizzlyberen zijn Amerikaanse bruine beren. Een grizzlybeer (ook wel “grizzly“genoemd) is grijsachtig of roodbruin. Het dier wordt soms wel groter dan de Europese beer. (Tot meer dan 2 m lang, schouder hoogte tot 1,5 m). Op de schouders van de grizzlybeer is een duidelijke bult te zien. De lange klauwen zijn licht van kleur en 15 cm lang. Grizzlyberen zijn oersterk.Als ze in gevecht raken, delen ze met hun voorste klauwen geweldige klappen uit. De grizzly leeft in Alaska. Dat ligt in het noordwesten van Amerika. Het is een land met hoge bergen, vulkanen en eeuwige sneeuw. Er wonen maar weinig mensen en er is nog veel wilde natuur. Dus er is veel ruimte voor dieren. De meren en rivieren zitten vol met vis. Daar vist de grizzlybeer ook vaak. Hij wordt in Alaska daarom ook “De Koning van de wildernis”.

 

  

 


 

De reuzenpanda

 

Reuzenpanda, Bamboebeer, Grote panda, Panda het; zijn allemaal namen voor hetzelfde dier. De reuzenpanda, de meest gebruikte naam, leeft in de laatste overgebleven bamboebossen van China. Deze bossen liggen op de hoogte van 1100 tot 3500. Lagergelegen bamboebossen bestaan niet meer. Het aantal van alle panda’s wordt geschat op 1200, waarvan er 800 in speciale pandareservaten leven. Deze 13 speciale pandareservaten zijn samen bijna 6000 vierkante kilometer. Dat is iets meer dan de oppervlakte van Gelderland. In dat kleine gebied leeft tweederde van alle panda’s op aarde.Vroeger kwam de reuzenpanda ook in andere gebieden met bamboebos voor. Zoals in Birma, het noorden van Vietnam en in een groot deel van de rest van China. Maar veel daarvan is gesloopt. Daarom zijn ook de meeste panda’s verdwenen. Zelfs de naam:”Bamboebeer zegt het al panda’s kunnen niet zonder bamboe. Het dieet van de reuzenpanda bestaat voor het grootste deel uit:bladeren en bamboe. Maar zelfs de panda eet lijken van dode dieren. Niet alleen hun leefgebied wordt bedreigd, ook wordt er nog steeds (illegaal) op gejaagd voor hun vacht of dierentuinen.

 


 

 De geschiedenis van beren

 

Vroeger leefden er beren, die veel groter waren dan de kodiakbeer en de ijsbeer. De reusachtige kortsnuitbeer, die meer dan 1000 kg woog en 2 keer zo groot was als een kodiakbeer.Voor zover weten was deze beer het grootste vleesetende beer zoogdier op aarde. De eerste herkenbare beer verscheen zo’n 20 miljoen jaar geleden. Hij werd de dageraadsbeer genoemd en hij was zo groot als een vos. Daar leek hij ook op. De vroegere beren splitsten zich in drie groepen. De eerste groep,Ailuropodinae at bijna alleen planten. En van deze groep is alleen de reuzenpanda overgebleven. De tweede groep,Tremarctinae omvatte veel soorten kortsnuitberen en de enige levende daarvan die nu nog leeft is de brilbeer. De derde groep, Ursinae bevat de meeste nu levende beren en de uitgestorven holenberen.

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb