Ezels
Kenmerken:
De meeste mensen denken dat een ezel dom en koppig is .Wat namelijk niet zo is. Ze zijn dapper,rustig,slim,onvermoeibaar,trouw en voorzichtig! Ze leren heel snel en hebben een goed geheugen. Zo kunnen ze altijd de weg terugvinden! En als er gevaar dreigt slaan ze niet op hol zoals paarden,maar gaan ze rustig op de grond liggen
Geschiedenis:
De ezel komt uit Noord-Afrika en werd al 6000 jaar voor Christus tam gemaakt en werd voor het eerst door de Romeinen naar Europa gebracht. Dit is nog eerder dan de paarden waar de ezel familie van is. De ezel werd veel als rij- trek en lastdier gebruikt door mensen. Een ezel kan namelijk heel goed lopen van 's ochtends tot 's avonds. De melk van een ezellin werd vroeger veel gebruikt als medicijn of als schoonheidsmiddel. Ook werd de melk wel gebruikt voor baby's als de moeder zelf geen melk meer had. Tegenwoordig worden ezels steeds meer als gezelschapsdieren gehouden.
Afstamellingen:
Alle ezels stammen af van wilde ezels uit de woestijnen van Noord-Afrika. Er leven nog 2 rassen in Nubië en Somalië. De Nubische ezel is bruinachtiggrijs en heeft een rugstreep, een zwart kruis op zijn rug.De Somalische ezels zijn groter,ze zijn lichtgrijs en hebben een witte buik en zebra-achtige onderbenen. Er zijn nog maar weinig wilde ezels. In sommige dierentuinen vind je nog kuddes Somalische ezels.
Kudde dieren:
De ezel is een kudde dier als hij alleen is,is hij treurig en balkt dan dikwijls, vooral hengsten! De mannetjes bakenen hun territoria af voor hun wijfjes en jongen door hoopjes mest te leggen, dit is een plekje waar geen andere ezels mogen komen Een ezel kan 20jaar worden, in de dierentuin soms wel 40 ! Dit komt omdat ze er zo goed worden verzorgd. Natuurlijk krijgt de ezelin ook jongen! Als de ezelin zwanger is,word het veulen na 12 maanden geboren! Het veulen kan al binnen het uur staan. De ezelin geeft ongeveer 1,5l melk per dag. In tegenstelling tot de koe die 4 spenen heeft,heeft een ezel maar 2 spenen ,waardoor ze niet zo veel melk ineens kan geven. Daarom moet het veulen om de 2 uur worden aangelegd. Als de ezelin gemolken word duurt het meestal 2 à 3 minuten. Daarna word de melk gezeefd ,dan word het in potjes gedaan en vervolgens in de diepvries gedaan
Voeding:
De ezel komt oorspronkelijk uit de woestijn. Hij heeft dus maar weinig eten en drinken nodig. Het hoofdvoer van de ezel bestaat voornamelijk uit ruwvoer ( gras, hooi en stro). In de zomer kan de ezel gewoon op een weiland buiten gezet worden en hoeft hij geen extra voer te hebben. Stro kan een ezel onbeperkt eten. Het vult de maag goed en er zitten weinig voedingsstoffen in zodat, hij er niet dik van word. Hooi mag de ezel maar 700 gram per dag eten.Als de ezel in de rui is is het goed om haver bij te voeren, hier laat zijn vacht namelijk makkelijker van los. Wortels mogen veel gegeven worden; hier zit namelijk veel vitamine A in en dat is goed voor de ezel. De ezel mag ongeveer 3 sneetjes brood per dag, het moet wel oud brood zijn, vers brood is namelijk zacht en daar kan hij blaren van in zijn mond krijgen. Als je bij een ezel zijn ribben kan voelen maar niet kunt zien is hij te dik en niet te dun, maar precies goed.
Verzorging:
Een ezel is heel makkelijk te houden maar heeft toch verzorging nodig. Een ezel kan op een stuk grond staan waar een open stalletje in staat. In het stalletje moet een dikke laag stro liggen, hooi om te eten en een klein beetje krachtvoer. Als het dan slecht weer is kan de ezel zelf naar de stal toe lopen als hij daar zin in heeft. De stal van een ezel moet wel altijd droog zijn omdat, een ezel heel slecht tegen regen kan. Een paar keer per week moet je de hoeven van de ezel uitkrabben en een paar keer per jaar moet de hoefsmid komen om de hoeven te bekappen. Bij de wissel van winter naar zomer vacht moet je de ezel vaak borstelen om te helpen zijn haren kwijt te raken. Het nadeel van een ezel is dat hij er slecht tegen kan om alleen te zijn, hij heeft dus altijd een maatje nodig. Dit kan een andere ezel zijn of een geit. Verder heeft de ezel elke dag vers drinkwater nodig.
Castratie
Een gecastreerde ezel wordt oen of kluns of in België "vent" genoemd
Rassen:
Er leven nog 2 soorten wilde ezels, de Somalische ezel en de Nubische ezel. De Somalische ezel is iets groter dan de Nubische ezel. De Somalische ezel heeft een meer rode kleur en de Nubische ezel heeft een grijze kleur.
Verder heb je nog rassen die gefokt zijn, dit zijn:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maak jouw eigen website met JouwWeb